Onderhoud van meubelen
De tevredenheid over een meubel is in sterke mate afhankelijk van het uiterlijk, de bruikbaarheid en de garantie en service die daarop verleend wordt. Deze tevredenheid zal groter zijn naarmate er minder gebruik hoeft te worden gemaakt van de garantie en/of service, maar ook naarmate het uiterlijk beter behouden blijft in het gebruik. Het behoud van het uiterlijk wordt bepaald door de kwaliteit van toegepaste materialen, maar ook door een goed onderhoud. Een bankstel moet lekker zitten, een bed moet goed liggen. Het hout van een kast moet zijn mooie kleuren behouden. Het zitvlak van een stoel of fauteuil moet nog lang meegaan. Elke dag opnieuw, jaar in jaar uit. We geven je graag wat algemene tips en informatie over het onderhouden van de verschillende materialen.
Algemene tips
Vrijwel alle materialen zijn gevoelig voor invloeden van buitenaf. Licht is een van de grootste boosdoeners. Zon- maar ook kunstlicht verbleekt stof en leder. Stel jouw meubel daarom niet bloot aan direct licht. Pas bovendien op met de verwarming, dit kan namelijk ook schadelijk zijn. Probeer voldoende ruimte te behouden tussen de vloer en radiator, zodat de lucht goed kan circuleren. Verder is een te hoge of te lage luchtvochtigheid funest voor jouw meubelstuk. Zorg voor een zo goed mogelijk klimaat in huis. Geadviseerd wordt een luchtvochtigheid van 45-55% en een temperatuur van 18-21 graden Celsius.
Let daarnaast op voor de nagels van een huisdier dat graag op de meubels gaat liggen. Deze kunnen namelijk krassen in leder en haken in stof veroorzaken. Voorkom krassen en haken door bijvoorbeeld een plaid te leggen op de plek waar jouw viervoeter ligt.
Leder
Leder is opgedeeld in 3 categorieën: aniline, semi-aniline en gedekt leder. Elk type leder is gebaat bij een andere aanpak. Het belangrijkste wat je moet onthouden, is dat leder een natuurproduct is. De natuurlijke eigenschappen zijn het beste bewaard gebleven bij aniline leder. Dit type leder is dan ook gevoeliger dan semi-aniline, waarbij de huid ook die echte leereigenschappen heeft maar voorzien is van een extra beschermlaag. Gedekt leder heeft een iets minder natuurlijke uitstraling door de extra dekkende en corrigerende finish. Net als onze eigen huid, heeft leder regelmatig reiniging en verzorging nodig. Naast het opvolgen van de algemene tips is het juiste onderhoudsmiddel van groot belang voor het behoud van de uitstraling zodat het leder niet vervuilt, uitdroogt of verbleekt.
Stof
Meubelstoffen zijn er in een diversiteit aan materialen, kleuren en structuren. Stoffen hebben baat bij een wekelijkse stofzuigbeurt om huisstof en kruimels te verwijderen. Om haken of vlekken te voorkomen, gebruik altijd het meubel opzetstuk. Onze designmerken maken uitsluitend gebruik van zeer hoogwaardige stoffen, die vaak al zijn voorbehandeld.
Hout & overige materialen
Eiken, noten, kersen, iepen of beuken; houtsoorten zijn er genoeg. Heb je houten meubels? Volg de algemene tips op en gebruik onderzetters of viltjes om krassen, kringen of brandschade te voorkomen en voorkom dat scherpe materialen het blad beschadigen.
Voor meer informatie over het onderhoud van meubelen verwijzen wij je naar ons onderhoudsboekje:
Download